Districtenspel

Districtenspel

Toekijken of meedoen? Van nature spelen scouts graag mee; ze hebben een vinger in de pap en hun engagement stopt niet op het einde van een activiteit. Zo betrekken groepen zich op al wat zich in hun buurt voordoet: weinig terughoudend, meestal actief, soms luidruchtig, af en toe rommelig maar altijd daadwerkelijk dienstbaar waar het kan, met grote of kleine goede daden; zo gaan wij achter onze belofte staan. Zo worden scouts graag gezien. En daarom dagen wij jullie uit! (Uit visie 2030 van Scouts en Gidsen Vlaanderen)

Hoe speel je mee?

Ga aan de slag met de bovenstaande opdrachten en verdien hiermee punten voor je district. Door af te spreken met andere groepen in je district kunnen jullie de das vervolledigen. Post het eindresultaat van de opdracht of een sfeerbeeld op jullie instagram story. Tag jullie district, de gouw en Scouts en Gidsen Vlaanderen. De opdracht is geslaagd en telt mee als wij (Gouw Noordzee) jullie verhaal reposten. Elke opdracht kan maar één maal per district punten opleveren.

Het scorebord

Het scorebord zal je waarschijnlijk wel herkennen. Het is het huidige jaarthema. De das telt 26 vakjes. Het is de bedoeling dat je als district zoveel mogelijk ingekleurde vakjes wint. Dit doe je door opdrachten te doen. Bij elke opdracht staat een aantal punten. Dat is het aantal vakjes die je met die opdracht kan inkleuren.

Prijzenpot

Elke deelnemende groep uit een district die zijn districtsdas volledig kan inkleuren, krijgt een prijs! Wat het is, verklappen we nog niet. Misschien ontdekken jullie in de loop van dit spel tips op onze instagrampagina?

Het spel loopt af op 24 augustus 2023 om 23u59.

De opdrachten

1. Curieuzeneuzen (1 punt)

Ga met minimum vijf leiding van jouw groep op bezoek bij een activiteit van een andere jeugdbeweging. Maak een selfie en tag hen ook in je verhaal! Geef hen in dat verhaal een complimentje over de uitwerking van hun activiteit.

2. Wat maakt ons sterk? (2 punten)

Organiseer een activiteit in samenwerking met een andere organisatie (geen jeugdbeweging) in jouw regio. Denk aan een rusthuis, natuurpunt,…

3. Bureluren (2 punten)

Nodig jullie buren uit op een buur(t)avond. Informeer hen over jullie werking en jullie rol in de buurt, maar maak ook tijd voor een informele babbel en eventuele vragen.

Je buren zijn een belangrijk deel van je netwerk. Lees op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen meer.

4. Mooimakers (1 punt)

Neem als groep deel aan een zwerfvuilactie in jullie regio of organiseer zelf een actie.

Lees hier meer over de visie op ecologie van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

5. Eco Warriors (1 punt)

Gebruik op kamp enkel biologisch afbreekbare producten (afwasmiddel, zeep…)

Op zoek naar meer tips over ecologisch kamperen? Die vind je hier!

6. Scouting op maat (1 punt)

Organiseer een tweedehandsverkoop. Je kan uniformen verkopen, maar denk zeker ook eens aan kampmateriaal.

Wist je dat Scouting op Maat uit verschillende initiatieven bestaat om mensen in kansarmoede te helpen?

7. Helpende handen (1 punt)

Help je buren bij een klusje, activiteit… (vb. ramen wassen of boodschappen) 

Eén van de vijf basispijlers is dienst. Als scout droom je van een betere wereld. Je helpt elkaar en zet je actief in voor anderen en voor de samenleving.

8. Iedereen kan erbij (1 punt)

Lanceer een wervingscampagne voor leden of leiding. 

Op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen vind je hier een heleboel tips over!

9. Swop ‘til we drop (2 punten)

Swoppen doe je niet alleen met badges op je hemd. Ruil jullie ongebruikt materiaal met dat van een andere groep. Misschien kunnen zij wel een warmteblazer gebruiken en jullie die diepvries? Of hebben jullie teveel borden en zij meer dan genoeg bestek?

10. Kijk papa! Kijk mama! (1 punt)

Organiseer een ouder-leden activiteit. Denk aan een activiteit waarbij leden en hun ouders samenwerken om het spel te winnen. Of zijn de ouders jury van de kookactiviteit?

Ouders zijn een belangrijk deel van je netwerk. Lees op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen meer.

11. Goeiemorgen! Goeiemiddag! (1 punt)

Sta 10 minuten voor of na de activiteit klaar om de leden en hun ouders te begroeten of uit te zwaaien. Verwen hierbij alle ouders met een hapje of drankje.

Ouders zijn een belangrijk deel van je netwerk. Lees op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen meer.

12. Wie-is-het? (1 punt)

Organiseer op jullie sociale media een week van de leiding. Zo leren al jullie volgers hen beter kennen! (Denk aan tak, hobby’s, totem, werk…) 

13. Meet the parents (2 punten)

Organiseer een oudervergadering. Maar er een inspraakmoment van zodat de ouders feedback kunnen geven over de activiteiten. Laat hen ook vragen stellen. 

Ouders zijn een belangrijk deel van je netwerk. Lees op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen meer.

14. Teamwerk! (1 punt)

Richt een medewerkersgroep op. Denk hierbij aan ouders, oud-leiding en sympathisanten. Je kan deze groep aanschrijven als je hulp nodig hebt bij evenementen en de werking.

15. Hoe doen jullie dat? (1 punt)

Wissel op de districtsraad uit over jullie beleid rond uitgaan in uniform. 

Lees op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen meer over het uniform.

16. Hoe meer zielen… (1 punt)

Organiseer zelf een activiteit in samenwerking met een andere jeugdbeweging.

17. Dromenland (2 punten)

Wat kan beter voor de jeugd in jouw gemeente/stad? Stel jouw droom voor op de districts- of jeugdraad. Misschien kan je het volgend jaar ook voorleggen bij de verkiezingen?

Meer informatie over de link tussen Scouts en Gidsen Vlaanderen en een jeugdraad vind je hier.

18. Zet je in, leef je uit! (1 punt)

Organiseer met je groep een activiteit voor het goede doel.

Eén van de vijf basispijlers is dienst. Als scout droom je van een betere wereld. Je helpt elkaar en zet je actief in voor anderen en voor de samenleving.

19. Ding-dong (1 punt)

Ga voor je weekend of kamp op huisbezoek bij je leden. Zo krijgen de ouders de kans om al hun vragen aan jullie te stellen en leren jullie elkaar beter kennen.

Hier vind je meer info over de verschillende communicatiekanalen die je kan gebruiken.

20. Veggielicous (1 punt)

Laat iedereen op kamp smullen van minstens één heerlijke vegetarische maaltijd.

Op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen staan alvast een heleboel tips gebundeld!

21. Das vriendschap (1 punt)

Neem de vriendschapsknoop op in je techniekenvergadering. De opdracht is geslaagd als je een foto van minstens 20 leden met vriendschapsknoop in hun das kan posten op je verhaal.